KONFERENCE DEFEKTY BUDOV 2024

/autor: /, ,
Defekty budov 2024

V Českých Budějovicích proběhne 14. listopadu 2024 již 16. ročník odborné konference Defekty budov. Tuto prestižní událost pořádá Katedra stavebnictví Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE) ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT). Konference představuje unikátní platformu pro sdílení aktuálních poznatků z oblasti vad, poruch a sanací stavebních konstrukcí, a přináší prostor pro odbornou diskuzi mezi experty z různých oblastí stavebnictví.

Letošní ročník se zaměřuje na solární energetiku, správné provedení detailů stavebních konstrukcí a moderní termodiagnostické metody. Tyto oblasti představují nejen zásadní technologické výzvy současnosti, ale rovněž reagují na dynamický rozvoj stavebního průmyslu a stále přísnější legislativní požadavky.

V prvním bloku konference bude diskutována problematika legislativy a požární bezpečnosti fotovoltaických systémů, kde vystoupí Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. (Solární asociace) a zástupci Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje (HZS JčK). Tato problematika je aktuální nejen z pohledu zvyšujícího se počtu instalací fotovoltaických zařízení, ale také v souvislosti s jejich bezpečným provozem a dlouhodobou spolehlivostí. Následně Daniel Anděl ze společnosti Dehn s.r.o. podrobně představí klíčové aspekty ochrany před bleskem u střech vybavených fotovoltaickými systémy, které hrají zásadní roli při zajištění bezpečnosti těchto instalací. Ing. Lukáš Smolík ze společnosti TOPWET s.r.o. naváže prezentací zaměřenou na odvodnění střech, záchytné systémy a správné provedení prostupů, které jsou kritické pro bezproblémový a dlouhodobě funkční provoz střech s fotovoltaickými instalacemi. Správné provedení těchto detailů je často rozhodujícím faktorem pro prevenci budoucích poruch konstrukcí.

Ve druhém bloku konference se účastníci mohou těšit na podrobný rozbor termodiagnostických metod, které nacházejí široké uplatnění při identifikaci a diagnostice stavebních poruch. Jan Brůna ze společnosti KUBOUŠEK s.r.o. představí nejnovější technické vybavení a technologie v oblasti termodiagnostiky, které umožňují přesnou a efektivní analýzu stavebních konstrukcí. Následně se k tématu připojí Ing. Jan Klečka (Metrostav a.s.) a Ing. Jan Plachý, Ph.D. (VŠTE ČB), kteří se podělí o své praktické zkušenosti s využitím termodiagnostiky při detekci poruch v pozemních a inženýrských stavbách. Tyto technologie umožňují nejen přesné lokalizování vad v konstrukcích, ale také poskytují nezbytné podklady pro navrhování efektivních sanačních opatření. Poslední část druhého bloku bude věnována detailnímu pohledu na návrh a řešení stavebních detailů, kdy se s praktickými poznatky podělí Ing. Roman Vomlel ze společnosti Metrostav a.s. Tato problematika, která je často podceňována, přitom hraje klíčovou roli při zajištění dlouhodobé funkčnosti a bezporuchovosti stavebních konstrukcí.

Celou konferenci budou moderovat Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. (Solární asociace) a Ing. Jan Klečka (Metrostav a.s.). Odborným garantem konference je prof. Ing. Ingrid Juhásová Šenitková, CSc., jejíž bohaté zkušenosti v oblasti stavební problematiky zajistí vysokou odbornou úroveň jednotlivých příspěvků. Hlavním mediálním partnerem je renomovaný časopis Střechy-Fasády-Izolace, dále konference spolupracuje s odbornými časopisy Materiály pro stavbu a s portály iMaterialy.cz a Izolace.cz.

Konference Defekty budov 2024 je určena především pro projektanty, techniky a pracovníky stavebních firem, kteří se ve své praxi setkávají s problematikou vad a poruch stavebních konstrukcí. Rovněž je vhodná pro akademické pracovníky a studenty, kteří mají zájem o prohloubení svých znalostí v této oblasti. Jednacím jazykem konference je čeština a slovenština, přičemž všechny konferenční příspěvky budou následně zveřejněny na stránkách konference, což umožní účastníkům i dalším zájemcům přístup k prezentovaným odborným informacím. Konference je navíc součástí programu celoživotního vzdělávání ČKAIT, což poskytuje další přidanou hodnotu pro účastníky z řad autorizovaných inženýrů a techniků.

Účast na této konferenci představuje jedinečnou příležitost získat nejnovější poznatky z oblasti stavebnictví, zejména v kontextu stále se zvyšujících nároků na kvalitu stavebních prací a dodržování norem a směrnic. Prakticky orientované příspěvky předních odborníků z akademické i průmyslové sféry poskytnou účastníkům cenné informace o prevenci, diagnostice a sanaci stavebních poruch.

Sledujte průběžně informace o programu a registraci na webových stránkách konference Defekty budov 2024.

Těšíme se na Vaši účast!

Defekty budov 2024 Defekty budov 2024 Defekty budov 2024 Defekty budov 2024